Kies de juiste slaapzak voor je baby

Kind in slaapzak

Je baby'tje slaapt de eerste twee jaar onder lakens en een dekentje of in een babyslaapzak. Waar je voor kiest is natuurlijk persoonlijk. Een babyslaapzak is een handig hulpmiddel om je kind warm en veilig te laten slapen. Welk type slaapzak het meest geschikt is, hangt af van factoren zoals de buitentemperatuur, kamertemperatuur en het slaapgedrag van jouw baby. Hier is alles wat je moet weten voordat je besluit een babyslaapzak aan te schaffen.

Soorten slaapzakken

Babyslaapzakken hebben meestal mouwen of armsgaten en een rits aan de voorkant, of drukknoopsluitingen als de opening zich aan de onderkant bevindt. Een veilige babyslaapzak moet qua lengte en breedte bijna exact op het lichaam van je baby aansluiten, zodat de baby niet kan draaien in de slaapzak of erin kan wegzakken. Bij de beentjes loopt de slaapzak iets wijder uit, zodat je kind voldoende ruimte heeft om te bewegen en te trappelen. Hierdoor wordt een babyslaapzak ook wel eens een trappelzak genoemd. Meer informatie over het kiezen van de juiste maat lees je verderop in dit artikel.

 

Er zijn diverse typen slaapzakken beschikbaar, en je keuze hangt onder andere af van het slaapgedrag van je baby en het seizoen. zo zijn er zomerslaapzakken, winterslaapzakken, vierseizoenenslaapzak en inbakerslaapzakken.

Vierseizoenenslaapzak

Deze veelzijdige slaapzak is geschikt voor alle seizoenen omdat je hem kunt aanpassen aan de temperatuur.

Winter: Bij koud weer trek je je baby de volledige slaapzak aan, inclusief de voering en met de lange mouwen. Sommige vierseizoenenslaapzakken hebben wantjes aan het uiteinde van de mouwen die je over de handen van je baby kunt doen.

Herfst/lente: In het voor- of najaar kun je de mouwen van de slaapzak losritsen, zodat de armen van je baby niet bedekt zijn maar zijn lichaam wel warm blijft.

Zomer: Als het warm is, kan je baby alleen de voering van de slaapzak dragen, zonder mouwen.

Inbakerslaapzak

Er zijn ook inbakerslaapzakken beschikbaar, die de overgang van inbakeren naar slapen in een gewone babyslaapzak vergemakkelijken. Inbakerslaapzakken hebben geen armsgaten om het zwaaien met de armen te voorkomen en te voorkomen dat de baby zichzelf wakker maakt. Sommige inbakerslaapzakken hebben ritsen op de plek van de armsgaten, zodat je ze later als gewone slaapzak kunt gebruiken. Let op: gebruik geen inbakerslaapzak als je baby ouder is dan drie maanden of als je baby al op zijn buik probeert te rollen, jouw baby kan zich namelijk niet of moeilijk terugrollen wanneer de armpjes niet vrij zijn.

Zomer- en Winterslaapzak

In de zomer, wanneer zowel binnen als buiten warmer is, kun je je baby een zomerslaapzak aantrekken. Deze slaapzak is niet gevoerd en meestal mouwloos, maar soms kunnen er afritsbare mouwtjes aan zitten.

 

Voor koude dagen en nachten zijn winterslaapzakken gewatteerd of gevoerd om je baby warm te houden. Ze hebben meestal lange mouwen die afgeritst kunnen worden, zodat de slaapzak ook geschikt is voor minder koude winterdagen.

Slaapzak bestsellers

TOG-waarde babyslaapzak

De TOG-waarde, afgeleid van Thermal Overall Grade, geeft aan hoe effectief kleding, slaapzakken of beddengoed warmte vasthoudt. Een hogere TOG-waarde betekent dat er minder warmte door het textiel kan ontsnappen, terwijl een lagere TOG-waarde meer warmteverlies toelaat. Slaapzakken met een hoge TOG-waarde zijn dus bijzonder warm, terwijl een lage TOG-waarde wijst op koelere slaapzakken.

 

De TOG-waarde is een nuttig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je baby een geschikte lichaamstemperatuur behoudt. Het is cruciaal om te voorkomen dat je baby het te koud krijgt, maar het is evenzeer belangrijk om te voorkomen dat je je kleintje te warm kleedt.

 

Baby's hebben nog niet het vermogen om hun lichaamstemperatuur goed te reguleren, en ze kunnen dekens niet van zich afwerpen of kleding uittrekken als ze te warm zijn. Als je baby zijn overtollige warmte niet kan afvoeren naar de omgeving, kan dit leiden tot oververhitting en het risico op wiegendood vergroten. Bovendien kan een te hoge of te lage temperatuur leiden tot onrust en slaapproblemen bij je baby.

Nuttige tips TOG-waarde

Gebruik je gezonde verstand en luister naar je gevoel. De TOG-waarde is een richtlijn, geen vast regel. Als je het gevoel hebt dat je baby te koud of te warm is, kleed hem dan iets warmer aan of trek een kledingstuk uit. Vertrouw op je eigen inschatting.

Regelmatig controleren of je baby de juiste temperatuur heeft is belangrijk. Dit kun je doen door voorzichtig met de bovenkant van je vingers zijn nekje te voelen. Voelt dit gebied aangenaam warm aan? Dan is je kleintje goed gekleed. Als het vochtig aanvoelt, heeft hij het waarschijnlijk te warm.

Tips voor het gebruik van een babyslaapzak

Als je baby koorts heeft, laat hem dan zonder slaapzak slapen of kies voor een slaapzak met een lagere TOG-waarde. Een slaapzak kan ervoor zorgen dat je baby te warm wordt als hij koorts heeft. Let ook op na een vaccinatie, aangezien er dan ook een kans op verhoging of koorts bestaat.

Zorg ervoor dat je minstens twee babyslaapzakken bij de hand hebt. Dit is handig voor wanneer er één in de was zit. Een kind dat gewend is aan een slaapzak, valt vaak moeilijker in slaap zonder slaapzak.

Was de slaapzak regelmatig, net zoals het beddenControleer de slaapzak regelmatig op loszittende draadjes of stiksels en controleer de ritssluiting. Draadjes kunnen de vingers van je baby beknellen en de ritssluiting kan je kind eventueel verwonden wanneer deze kapot is.

Gebruik nooit tegelijkertijd een slaapzak en een dekbed. Dit vergroot het risico op verstikking en/of oververhitting aanzienlijk.

Leeftijd en matentabel babyslaapzak

Het is van groot belang om de juiste maat babyslaapzak te selecteren. Een te grote slaapzak kan ervoor zorgen dat je baby erin wegzakt of verstrikt raakt, wat gevaarlijk is. Aan de andere kant zal een te kleine babyslaapzak ervoor zorgen dat de beentjes van je baby niet genoeg ruimte hebben, wat erg ongemakkelijk kan zijn.

 

Babyslaapzakken zijn verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van 50 tot 160 centimeter. Het is goed om te weten dat de maataanduiding voor slaapzakken vaak iets anders is dan die voor kleding. Vaak worden bredere maatranges gebruikt, zoals 50/62 en 68/80. Het is dus waarschijnlijk dat je baby minder snel uit zijn slaapzak zal groeien dan uit bijvoorbeeld een rompertje.

 

Leeftijd babyLengte babyMaat slaapzak
0-3 maanden50-6060 cm of 50/62
3-6 maanden60-7070 cm of 68/80
6-12 maanden70-8080 cm of 68/80
12-18 maanden80-9090 cm of 86/104
18-24 maanden90-110110 cm of 86/104

Voordelen

Een goed passende trappelzak zorgt ervoor dat je baby op temperatuur blijft tijdens het slapen, zelfs als hij draait of woelt. In tegenstelling tot een laken of dekentje, kan een trappelzak niet makkelijk door je baby weggetrapt worden. Met een slaapzak verklein je in de eerste maanden daarnaast het risico op omrollen en de kans dat je baby 's nachts op zijn buik belandt. Bovendien voorkomt een babyslaapzak dat je baby met zijn hoofd onder de dekens terechtkomt, waardoor het risico op verstikking afneemt.

 

Daarnaast zorgt een trappelzak ervoor dat de voetjes van je baby niet gemakkelijk vast kunnen komen te zitten tussen de spijlen van het bed. Wanneer je dreumes begint met klauteren, maakt een slaapzak het moeilijker om uit bed te klimmen en eventueel te vallen.

 

Het gebruik van een slaapzak past goed in een vast bedtijdritueel; zodra je je baby de slaapzak aandoet, weet hij dat het tijd is om te gaan slapen. Een bijkomend voordeel is dat een slaapzak eenvoudig overal mee naartoe genomen kan worden, zodat je baby ook op andere plaatsen in zijn vertrouwde slaapzak kan slapen. 

Nadelen

Niet elke babyslaapzak is geschikt voor alle seizoenen. Sommige kunnen te warm zijn voor de zomer, terwijl anderen mogelijk te koud zijn voor de winter. Het is belangrijk om goed te letten op welke babyslaapzak je in welk seizoen gebruikt. Let ook op de temperatuur in de babykamer om ervoor te zorgen dat je baby het niet te warm of te koud krijgt in combinatie met de slaapzak.

 

Soms kunnen de slaapzakjes voor pasgeboren baby's nogal ruim zijn, waardoor ze erin kunnen wegzakken, zelfs met mouwtjes. Kies dus altijd voor een goed passende slaapzak of gebruik in de eerste drie maanden een laken en dekentje.

Dekbed vanaf 2 jaar en ouder

Wacht met een dekbed tot je kind 2 jaar oud is. Een dekbed is tot die tijd vaak nog te warm en daarnaast kan hij eronder verstrikt raken. Gebruik dus liever een goed slaapzak of dekens en lakens. Kies je voor liever lakens en een dekentje? Maak het bed van je baby dan ‘kort’ op. Dit betekent dat je je baby met de voetjes bijna tegen het voeteneinde legt. Het beddengoed reikt tot de schouders van je baby. Dit zorgt ervoor dat zijn hoofdje vrij blijft.