Risicozwangerschap

class=""

De term risicovolle zwangerschap kan voor sommige vrouwen wat beangstigend werken. Wat echter geruststellend is, is dat het risico op een miskraam of een ongezond kindje de laatste jaren drastisch is gedaald.

Vrouwen onder de 18 jaar hebben een verhoogd risico op bijvoorbeeld het krijgen van vroegtijdige weeën. Vrouwen boven de 35 hebben een hoger risico op een miskraam. Daarnaast kan dit ook leiden tot chromosoomaandoeningen die uiteindelijk trisomie 21 (downsyndroom) kunnen veroorzaken. In het geval van diabetes kan het kindje met overgewicht ter wereld komen omdat het teveel suiker via de placenta, ook wel moederkoek genoemd, inneemt. Ook zijn acuut ijzergebrek, bloedarmoede of een hoge bloeddruk risicofactoren. In geval van aandoeningen aan de blaas, nieren, lever, hart of darmen moet je altijd een arts raadplegen. Schildklieraandoeningen moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden, vooral tijdens de zwangerschap, zodat de dosis hormonen eventueel kan worden aangepast.

Kijk daarnaast ook duidelijk welke medicijnen veilig zijn voor jouw kind en welke niet. Genetische afwijkingen binnen de familie zijn ook risicofactoren. Ga dus na of een familielid lijdt aan erfelijke ziektes zoals cystische fibrose of hemofilie.

Risicovolle zwangerschap

Bij bloedingen, vroegtijdige weeën of een cervicale insufficiëntie wordt de overgebleven zwangerschap als een risicovolle zwangerschap gezien. Je moet dan vaker op controle. In het geval van een risicovolle zwangerschap moet je meestal om de vier weken naar jouw gynaecoloog of arts. Meestal is dit tot de 32e week van de zwangerschap. Maar het belangrijkste is: blijf kalm! Niets is slechter voor jou en jouw baby dan - misschien onnodige – stress of angst.

Ontdek hier alle zwangerschap thema's »