Thema Pasen



Het is weer bijna Pasen. Dat betekent meestal gezellig samen met de familie lang ontbijten aan de paastafel, eieren verven en zoeken en natuurlijk het paasverhaal. De paasdagen kun je nog gezelliger maken, door het samen met je kinderen voor te bereiden. Wij geven je leuke tips en ideeën!



Wat vieren we eigenlijk met Pasen?

Dat is een vraag die sommige ouders zich stellen. Ook is het lievelingswoord van een 3-jarige vaak "Waarom?". Om deze vraag te beantwoorden geven wij je iets meer informatie. Oorspronkelijk is Pasen een christelijk feest. Maar in de loop der jaren zijn daar veel niet-christelijke tradities aan toegevoegd. Enkele van deze tradities zijn natuurlijk paaseieren beschilderen en zoeken, paasvuren ontsteken en natuurlijk het eten van paaseitjes, chocolade paashazen en een uitgebreid paasontbijt met paasbrood en eieren.  

Het paasverhaal in het kort

Voor christenen is Pasen het feest van het opstaan uit de dood van Jezus. In de week voor Pasen, wordt het lijden en sterven van Jezus herdacht. Op paaszondag, ook wel eerste paasdag genoemd, wordt de opstanding van Jezus uit de dood gevierd. We vieren Pasen op Eerste en Tweede Paasdag, ook op Goede Vrijdag zijn veel mensen vrij.


Wanneer wordt Pasen gevierd?

In tegenstelling tot veel andere feestdagen valt Pasen niet altijd op de zelfde datum. Soms valt Pasen in maart, soms in april. Hoe wordt dan bepaalt wanneer het Pasen is? Dit is op de zondag na de eerste volle maan in de lente. Eerste paasdag is altijd tussen 23 maart en 21 april.




In België wordt Pasen vaak gevierd samen met de familie. We geven je enkele tips om het paasfeest nog leuker te maken! Het is bijvoorbeeld erg leuk om samen te knutselen en de paastafel voor te bereiden. Ook kun je met pasen cadeautjes geven. Geef bijvoorbeeld houten speelgoed van BRIO,leuke knutselspulletjes of speelgoed voor in de tuin van Lena.

Paaseieren

Paaseieren is voor sommige mensen het eerste waar ze aan denken bij Pasen. Maar hoe komt dit eigenlijk? In veel culturen symboliseert een ei het leven en vruchtbaarheid. In de schaal groeit een kuikentje, dat na het uitbroeien uit het ei barst en tot leven komt. Het tot leven komen van het kuikentje symboliseert in sommige culturen het opstaan van Jezus.

Paaseieren beschilderen

    Kook de eieren hard, laat ze vervolgens goed afkoelen. Met waterverf en/of stiften kunnen jullie de leukste creaties maken. Het is ook leuk om voor iedereen een persoonlijk ei voor te bereiden, voor mama een roze met hartjes, voor papa een stoer ei met een smiley die een zonnebril draagt of wat jullie ook maar leuk vinden – alles kan. Wil je de eieren één kleur geven en met natuurlijke kleurstoffen werken? Kook dan je eieren samen met bepaalde groenten of fruit voor een bepaalde kleur. Zo krijg je
  • rode eieren door ze te koken met stukjes rode biet,
  • oranje eieren door ze te koken in worteltjes of sinaasappelschillen,
  • blauwe eieren krijg je door rode kool of bosbessen en
  • groene kleuren maak je makkelijk met peterselie of spinazie.


Paaseieren zoeken

Buikjes lekker vol, maar nu worden de kinderen waarschijnlijk nog enthousiaster, want het zoeken gaat beginnen! Verstop voordat de kindjes wakker zijn de eieren. Tel vooraf hoeveel eieren je verstopt, zodat je achteraf ook zeker weet of alles gevonden is. Als je kindjes qua leeftijd ver uit elkaar liggen, kun je met verschillende kleuren werken. Zodat je de moeilijkheidsgraad per kindje kunt afstemmen. Mochten je kindjes snel jaloers worden, want hij of zij heeft meer eieren en je wilt dit voorkomen, maak er dan een gezamenlijke zoektocht van. Alle eieren komen in een mandje en naderhand wordt het eerlijk verdeeld.

De paashaas

De paashaas is een bekend figuur en wordt vaak gekoppeld aan het paasfeest. Vaak wordt aan kinderen vertelt dat de paashaas eieren beschildert en ze dan verstopt. Meestal worden chocolade eitjes verstopt, maar je kunt natuurlijk ook gewone (beschilderde) eieren gebruiken en die daarna opeten tijdens het paasontbijt.


Het paasontbijt

Het paasontbijt of de paasbrunch zijn in België erg populair. Maak samen met je kinderen een boodschappenlijstje voor Pasen. Ga er samen voorzitten en overleg wat jullie met Pasen op de ontbijttafel willen hebben. Naast eieren, is het erg leuk om je eigen paasbroodjes te bakken. De broodjes kunnen de traditionele ronde vorm hebben, maar je kunt ze ook in paasfiguren maken. Een paashaas, ei of een haantje maak je eenvoudig zelf met wat deeg. Tip: maak de oogjes van rozijnen! Samen tafelen is natuurlijk nog gezelliger aan een mooie gedekte tafel. Een vrolijk tafelkleed is een goede start. Ga de dag voor Pasen naar het bos of park, zoek een paar mooie takken voor in een vaas. Deze paastakken kunnen versierd worden met leuke knutseltjes en franjes. Kleine kuikentjes en kaarsjes maken de tafel helemaal compleet.


Het paasvuur

In sommige provincies worden er in dorpjes of steden tijdens Eerste of Tweede paasdag paasvuren ontstoken. Dit is een eeuwenoude traditie die stamt uit de periode voor Christus.




Pasen vieren

De meeste mensen hebben met Pasen een lang weekend vrij. Sommige mensen kiezen ervoor om een paar dagen op vakantie te gaan, andere blijven lekker thuis. Het wordt weer voorjaar en de temperaturen gaan iets omhoog, heerlijk om lekker buiten te spelen.Ga erop uit op tweede paasdag! Waarschijnlijk heb je op eerste paasdag lekker veel gegeten, ben je op bezoek geweest of heb je visite ontvangen. Ga daarom op tweede paasdag lekker ontspannen. Vermijd drukke prikkels en ga eropuit. Ga bijvoorbeeld lekker uitwaaien op het strand, met de hond naar het bos of een maak een leuke fietstocht. Je zult zien dat zulke activiteiten het hele gezin goed doen. Je kunt natuurlijk ook thuis ontspannen. Laat je kids dan lekker buitenspelen met het leuke buitenspeelgoed van BIG, Puky of Hudora.


Wij wensen jou en je familie vrolijk Pasen!
Jouw pinkorblue team!